Jonathan Goldberg, známý pod přezdívkou Johnny G, je ultra maratonským cyklistou světové úrovně, který v polovině 80. let vytvořil SPINNING® program, do kterého vložil své zkušenosti těžce získané tvrdým tréninkem při přípravě na RAAM (Race Across America), ultra maratonský cyklistický závod měřící více než 4 000 km.

Johnny trénoval 60-80 hodin týdně, v pouštním horku, mrazivém dešti a úplně sám, často u něj docházelo k přetrénování. Nikdo z Johnnyho známých, terapeutů či vrcholových sportovců mu nedokázal poradit, jak trénovat na výkon, který trvá více než 200 hodin. Johnny se RAAM zúčastnil celkem dvakrát. Poprvé v roce 1987 ukončil závod 400 mil před cílem.

Poté, co vytvořil SPINNING® program pro svou vlastní přípravu a systém nazvaný Five spokes of Balance, tréninkový program pro tělo a mysl, který mu pomohl najít rovnováhu, o dva roky později závod úspěšně dokončil za méně než 10 dní.

 

V roce 1989 otevřel své první komerční „Johnny G Spinning Center“ v Santa Monice v Kalifornii, když přenesl trénink na vlastnoručně vyrobeném SPINNERu ze své garáže do fitness centra. Johnny představil SPINNING® program již více než milionu lidí v přibližně čtyřech tisících SPINNING® centrech po celém světě.